Gudstjänst

Under våren har det sänts många gudstjänster via You Tube och Facebook. Många församlingar har sänt live istället för att träffas. Jag tycker att det är båda bra och dåligt. Bra för dem som är i riskgrupp, som inte kan eller får vistas bland andra, dåligt för oss som vill träffas och som med hjälp av folkhälsomyndighetens rekommendationer faktiskt får träffas.

Har flera gånger reagerat på hur människor säger att vi ”firar” gudstjänst fast vi inte ses, inte fysiskt är i samma lokal. Går det verkligen? Ja, uppenbarligen tycker vi det. Vissa tycks till och med gilla att det går att titta när det passar in i dagens program och att det går att se gudstjänsten flera gånger. Jo, visst det finns absolut fördelar med att webb-sända.

En stor fördel borde väl vara att vi just nu har öppna dörrar till mängder av gudstjänster och andakter i olika kyrkor och traditioner. Det som vi inte annars hinner besöka (då vi är på gudstjänst i vår egen kyrka), går nu att med hjälp av några knapptryck ta del av. Kanske kan detta vidga våra erfarenheter av hur stor, bred och djup kyrkans olika traditioner faktiskt är.

Men, jag är fortfarande kluven till just att ”fira” gudstjänst via webben.

Kanske kan jag sträcka mig till att det funkar under en kort begränsad tid. Kanske. För vad är egentligen ingredienserna i gudstjänst? Är det att sitta ensam och konsumera, att ta in det ”någon annan” formulerar, värderar i ord och toner, eller behövs min delaktighet? (Trots att jag är pastor och oftast får formulera mig och tolka, så tänker jag såhär) Jag säger inte att alla kan formulera sig och att alla behöver läsa bibelord och sjunga i varje gudstjänst, men OM den enskilda människan får vara med och formulera Guds rikes skönhet i ett passande uttryck, så kanske det gör något med vårt sätt att förstå och leva kristen tro. Kan det helt enkelt vara så att delaktighet i gudstjänst behövs för att vi, alla mer skall förstå vem Gud är?

Det borde ju vara så att gudstjänsten är till för att jag på olika sätt skall se vem Gud och att jag får inspiration av den helige ande att förstå vad Gud vill säga in i mitt liv. Gudstjänsten borde vara den plats där jag uppmuntras att dela med mig av min tro i vittnesbörd och lovsång, för att på så vilja och våga förmedla Guds kärlek vidare till andra. Hur blir den ekvationen om vi sitter ensamma eller endast några få vid tv eller dator? Jag måste fortsätta fundera på detta. Kanske är det så att vi tillsammans behöver återerövra och formulera vad gudstjänsten faktiskt betyder i våra liv.

Till hösten så önskar jag att vi firar gudstjänst tillsammans igen. Jag tror på tillsammans, jag tror på delaktighet. Jag tror nämligen att våra personliga uttryck behöver vara med just i gudstjänsten för att världen skall få syn på all Guds skönhet.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *